pirmdiena, 17. jūnijs, 2024Vārda diena: Artis, Artūrs
crest1 crest2

Muzeju nakts 2024 veiksmīgi aizvadīta

Pievienots: 27.05.2024

Šogad 18. maijs bija īpaša diena, jo tieši Starptautiskajā muzeju dienā noritēja Starptautiskā Eiropas muzeju akcija „Muzeju nakts”, nu jau 20. reizi Latvijā.

Latvijas vienojošā tēma bija „Izzināt un iegūt, pētīt un saprast”

Krāslavā 2024. gada Muzeju nakts moto bija „Atgriešanās pie saknēm” – uz brīdi ir jāpiestāj savā ikdienas skrējienā, lai padomātu un atcerētos gan mūsu novadniekus, dižgarus, gan savus senčus un savas dzimtas vēsturi. Ikvienam cilvēkam, lai arī kur viņu dzīve aizvestu, ir būtiski apzināties, no kurienes mēs nākam, apzināties savas saknes. Ielūkojoties senču gara un materiālajā pasaulē, mēs paši sajutīsimies stiprāki.

Krāslavas pils kompleksā uz Muzeju nakts pasākumu pulcējās vairāk nekā 550 apmeklētāju, kuri neatkarīgi no vecuma un interesēm ne vien aplūkoja muzeja ekspozīcijas un izstādes, bet arī radoši darbojās, iesaistoties muzeja speciālistu sagatavotajās aktivitātēs.

Mākslas cienītājiem bija lieliska iespēja tikties klātienē ar mākslinieku Muzikantu ģimeni un neformālā gaisotnē baudīt sarunas un iesaistīties zīmēšanas aktivitātē „Ļaujies iztēlei”.  Apmeklētāju atsaucību guva izzinoša muzeja priekšmetu un gleznu atpazīšanas spēle „Atrodi, izpēti, atpazīsti!”.  Interesenti varēja iepazīties ar senajiem arodiem un gūt jaunas iemaņas  radošajās darbnīcās: klūgu pīšanas, keramikas, kokapstrādes, stikla dekoru, ādas rotu izgatavošanas un aromātu darbnīcā. Vakara turpinājumā visi tika aicināti uz grupas „Dabasu durovys” solista Arņa Slobožaņina dzīvās mūzikas koncertu „Nu nakts iz reitu”, baudot skanīgās dziesmas un kafejnīcas gardumus āra terasē. 

Muzeju nakts organizēšanā un norišu īstenošanā iesaistījās mākslinieki Ieva, Tālivaldis un Emīls Kristiāns Muzikanti un Daugavpils Tautas lietišķās mākslas studijas „KLŪGA” dalībnieki un tās vadītājs Viktors Kuhaļskis.  Krāslavas Kultūras nama darbinieki veica skatuves montēšanas darbus,  Jānis Timulis rūpējās par pasākuma muzikālo noformējumu un pils izgaismošanu, Krāslavas Amatniecības centra amatnieki Olga un Valdis Pauliņi, Aivars Andžāns, Marina Beļajeva, Ludmila Morozova, Elvīra Škutāne aicināja visus interesentus apmeklēt savas darbnīcas. Tūrisma informācijas centrā apmeklētājus laipni uzņēma Tatjana Kozačuka, un Larisa Gribule piedāvāja aplūkot porcelāna leļļu kolekciju. Krāslavas māmiņu klubs un Bērnu un jauniešu centrs sarūpēja ērtus pufus  grupas „Dabasu durovys” solista Arņa Slobožaņina dzīvās mūzikas koncerta baudīšanai, bet Andris Sergejevs piedāvāja bērniem iespēju izklaidēties piepūšamajās atrakcijās.  

Esam priecīgi, ka Muzeju nakts pasākumu apmeklēja prāvs skaits apmeklētāju, kas liecina par cilvēku ieinteresētību baudīt kultūru netradicionālā laikā un neformālā atmosfērā.

Tiekamies nākamajā Muzeju naktī!

Marija Gulbe,

Krāslavas novada muzeja krājuma glabātāja
Anatola Kauškaļa foto

Fotogalerija


Jauna aptauja

Augusts - 2021
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06 07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
 
trešdiena, 04.08.2021
ceturtdiena, 19.08.2021
pirmdiena, 23.08.2021

Dienas foto

  • 14. jūnijs – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde