piektdiena, 14. jūnijs, 2024Vārda diena: Saiva, Saivis, Santis, Sentis, Tija
crest1 crest2

Smelties pieredzē un savstarpēji bagātināties viens no otra

Pievienots: 16.08.2023

Šoreiz mūsu brauciena mērķis nebija tikai doties uz Zviedriju, lai atpūstos vai apceļotu kādu noteiktu valsts daļu. Tika saņemts patīkams ielūgums. Biedrība „Zviedrija-Latvija” aicināja apmeklēt amatniecības dienas Limmaredā no 22. līdz 27. jūlijam, kur tika svinēta 30. gadu sadarbības jubileja. Grupā bija dalībnieki no Rīgas, Ventspils, Tukuma, Preiļiem un divas skolotājas no Krāslavas Varavīksnes vidusskolas: Vija Plotka un Jeļena Kļimova.

Braucienu organizēja, menedžēja biedrības „Zviedrija-Latvija” priekšsēdētāja Kristīna Strand. Pateicoties Kristīnai Strand un viņas palīgiem - Mārai, Goran u.c. - katru gadu tiek organizēta un sūtīta humānā palīdzība uz Krāslavu. Šajā reizē tika organizēta tikšanās Limmaredā. Jau pirmajā dienā kopīgajā pasākumā atcerējās sadarbības gadus kopš 90. gadu vidus: biedrības „Zviedrija- Latvija” sniegtās palīdzības sūtījumus, braucienus uz Latviju. Stāsta Kristina Strand: „30 gadi - tas ir ilgs laiks, un mēs esam kļuvuši par tuviem draugiem. Mums ir bijušas arī vairākas kultūras dienas Limmaredā un Rīgā. Lai to visu varētu īstenot, ir svarīgi būt kopā. Paldies visiem, kas mums ziedoja un ziedo mantas. Latvija mums ir vistuvākais kaimiņš un ir kultūras dārgums, mūzikas, dejas, amatniecības un mākslas veidā.” Sekoja jauks biedrības kora koncerts ar zviedru tautas dziesmām „a capella” un ar pavadījumu.

Apmeklējām Stikla muzeju, kur apskatāmi eksponāti ar vairāk kā 100 gadu laikā stikla rūpnīcā ražotiem stikla izstrādājumu paraugiem. Kādreiz Limmaredas ciemā bijusi ļoti attīstīta stikla rūpniecība.

Apmeklējām Torpas pili, kur gida pienākumus pilda pats pils saimnieks. Pili sāka būvēt 13. gadsimtā, un tās vēsture caurvīta ar dažādiem notikumiem un leģendām. Torpas pils saimniekam pieder daudzi desmiti hektāru zemes, mežu, briežu dārzi. Liels gods un pārsteigums bija mums baudīt smalkajās vakariņās briežu gaļu.

Pasākumā mūs priecēja vietējā folkloras grupa un mūsu grupas dalībnieks Māris, kurš spēlēja akordeonu, izpildīja šlāgerus un popūrijus.

Katrs no grupas dalībniekiem uz šo tikšanos ieradās ar saviem amatniecības darinājumiem: adījumiem, tamborējumiem, šūšanas izstrādājumiem, koka suvenīriem, mākslas darbiem - gleznojumiem un pasteļiem. Uz vietas organizējām meistarklases, dalījamies savā pieredzē. Skolotāja Jeļena Kļimova tulkoja un rūpējās par mūsu savstarpējo dialogu.

Lieliski iespaidi, radošas idejas, jaunas iepazīšanās ar radošiem cilvēkiem, ieskats Zviedrijas dzīvē - dabas skati, ezers ar dzeramo ūdeni, klintis ceļu malās, pārsteidzoši lielais zirgu daudzums lauku sētās. Un daudz, daudz kā ir tāpat kā Latvijā! Brauciens ir izdevies!

Ar iespaidiem dalījās Vija Plotka, Varavīksnes vidusskolas skolotāja
Autores un Jeļenas Kļimovas foto



Jauna aptauja

Augusts - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05 06
07
08
09
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 

Dienas foto

  • 14. jūnijs – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde