piektdiena, 26. aprīlis, 2024Vārda diena: Alīna, Rūsiņš, Sandris
crest1 crest2

Izstāde „Krāslavas pilsētai 100. Dzimuši Krāslavai” atklāta un gaida apmeklētājus

Pievienots: 20.04.2023

Dzimtā pilsēta - tā ir vieta, ko saucam par mājām, tā ir bezrūpīgās bērnības zeme un aizraujošais skolas laiks. Tā ir vieta, kur mēs vienmēr esam gaidīti, tā ir mūsu laimes zeme!

Šī gada 16. aprīlī Krāslavā skanēja lepnais 100! Simts gadi kopš Krāslavai piešķirtas pilsētas tiesības, taču Krāslavas kā apdzīvotas vietas vēsture ir krietni senāka. Daugavas krasti pie Krāslavas ir bijuši apdzīvoti jau 3. gadu tūkstotī pirms Kristus, bet rakstītajos avotos Krāslavas vārds minēts 16. gadsimtā, kad 1558. gadā tā kļuva par Livonijas ordeņa lēņa muižu.

Pilsētas jubilejas notikumam par godu, šī gada 16. aprīlī, visas dienas garumā pilsētā notika dažādas svētku norises, tādejādi atklājot Krāslavas simtgades svinību pasākumu virkni. Izskanēja neskaitāmi apsveikumi, pateicības vārdi, veiksmes un laba vēlējumi, pilsētai veltītas dzejas rindas un skanīgas dziesmas.

Svētku diena iesākās ar baznīcas garīgās mūzikas kora „Gloria” koncertu un pilsētas jubilejai veltītu dievkalpojumu Krāslavas Sv. Ludvika Romas katoļu baznīcā. Svētku sajūtu uzbūra arī Latgales retro automašīnu parāde 18. novembra laukumā, vēlāk Krāslavas pils teritorijā un fotomateriāli „Krāslavas vēsturiskie stāsti” uz lielā ekrāna pilsētas centrā.

Sagaidot pilsētas simtgadi, Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā 16. aprīlī tika atklāta izstāde „Krāslavas pilsētai 100. Dzimuši Krāslavai”. Tā tapa ar Krāslavas novada pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Izstāde ir ceļojums pagātnē caur mūsu krāslaviešu dzīvesstāstiem, viņu likteņiem, jo pilsēta veidojas kopā ar tās cilvēkiem – ar mūsu vecākiem, vecvecākiem, ar viņu pārdzīvoto un piedzīvoto.

Izstādi atklāja Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja direktors Valdemārs Gekišs. Pasākumā krāslaviešus un viesus uzrunāja Krāslava novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. Par muzikālo noformējumu un īpašo atmosfēru rūpējās Krāslavas sieviešu vokālais ansamblis „Noktirne”, kurš savu pirmatskaņojumu veltīja Krāslavas pilsētai, dziesmas vārdu autore ir Zenta Meldere, Ritas Andrejevas mūzika. Pasākumā uzstājās arī krāslaviete un skanīgās balss īpašniece Kristīne Voitova kopā ar savu meitu, veltot Krāslavas pilsētai sirsnīgus vārdus un tikpat sirsnīgas un saviļņojošas dziesmas. Ar savu klātbūtni pagodināja arī krāslaviete Lidija Dundare, veltot pilsētas simtgadei aizkustinošus dzejas vārdus. Ultratriatlonists Anatolijs Ļevša, kurš savā laikā trīs gadus pēc kārtas izcīnījis pasaules čempiona titulu un uzvarējis meistarsacīkstēs trīskāršajā ultratriatlonā, pasākuma laikā veltīja labus vārdus savai dzimtajai pilsētai.

Izstāde tapa sadarbībā ar Latvijas Valsts Vēstures arhīvu (direktors Kārlis Zvirgzdiņš) - veicot nozīmīgu pētniecisko darbu arhīvā, atklājās daudz interesantu un līdz šim neatklātu vēstures faktu, kas kā skaista mozaīka salikās vienotā kopīgā stāstā par mūsu pilsētu. Papildinot Krāslavas pilsētas fotomateriālu klāstu, veiksmīgi sadarbojāmies arī ar Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu (Dokumentu izmantošanas nodaļas vadītāja Anita Trušele). Veidojot izstādi, Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā „Muzeju nozares attīstības programma” projektu konkursā tika atbalstīts arī mūsu muzeja pieteiktais projekts „Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja izstādes „Krāslavas pilsētai 100. Dzimuši Krāslavai” baneru izgatavošana”, kā rezultātā tika izgatavoti 24 baneri sadarbībā ar SIA „PrintPlus”.

Izstādei tika deponētas divas gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, tādējādi piedāvājot apmeklētājiem ielūkoties tā laika Krāslavā caur vecmeistaru gleznām, deponēti tika arī krāslaviešu sportistu priekšmeti no Latvijas Sporta muzeja. Esam gandarīti par sadarbību arī ar mūsu krāslaviešiem - dzejniekiem, sportistiem, māksliniekiem un radošajiem krāslaviešiem, kuri ar saviem eksponātiem piedalījās izstādes tapšanā. Arī Krāslavas pilsētas skolas deponēja priekšmetus izstādei.

Pasākuma turpinājumā izstāžu zālē Pils ielā 10 Krāslavas novada centrālā bibliotēka prezentēja e-grāmatu „Krāslava un krāslavieši caur tautas skaitīšanas prizmu”, sniedzot izsmeļošu ieskatu Krāslavas pilsētas statistikas datos.

Krāslavu 100 gadu jubilejā sveica AS „Lido”, uzdāvinot svētku torti ar pilsētas simtgades logo. Tortes autors - talantīgais konditorejas vadītājs Ramuns Daugins.

16. aprīļa svētku noslēgums bija Krāslavas Kultūras namā ar burvīgo svētku koncertu, kurā uzstājās orķestris „Daugavpils Sinfonietta”, diriģents Aivars Broks. Koncerts aizkustināja ikviena klausītāja sirdi, un svētki bija izdevušies!

Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja apmeklētāji nevienu vien reizi ir teikuši, ka mūsu pilsēta ir ļoti pievilcīga, skaista, sakārtota un tā aicina iegriezties tajā vēl un vēl. Esam lepni par savu Krāslaviņu. Daudz laimes, Krāslava!

Ikviens ir laipni gaidīts Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā!

Steidzieties aplūkot izstādi!

Baiba Mileika,
Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja
vēstures speciāliste
Anatola Kauškaļa un Janīnas Griņēvičas foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2023
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07 08 09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
svētdiena, 16.04.2023
pirmdiena, 17.04.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde