svētdiena, 28. aprīlis, 2024Vārda diena: Gundega, Terēze
crest1 crest2

„Krāslavā mēs neesam vienkārši viesi, mēs atbraucām uz brālīgo sadraudzības pilsētu”

Pievienots: 14.03.2016

Šogad aprit 50 gadi, kopš tika uzsākta sadarbība starp Volokolamskas pilsētu (Krievija) un Krāslavu. Šo gadu laikā jau vairākkārt ir mainījusies sadraudzības pilsētu vadība, taču tas nekad netraucēja turpināt kontaktus, kas tika nodibināti pirms pusgadsimta. Tagadējais Volokolamskas vadītājs Vasilijs Šarovs pirmo reizi apmeklēja Krāslavu pagājušajā vasarā, pilsētas svētku laikā. Bet nesen delegācija no Volokolamskas atkal viesojās mūsu pilsētā. Ar vizīti Krāslavas novadā pirmo reizi ieradās rajona vadītājs Jevgēņijs Gavrilovs un viņa vietniece, Komunālās saimniecības un pilsētbūvniecības pārvaldes priekšniece, Natālija Kozlova, jau otro reizi apmeklēja Krāslavu Vasilijs Šarovs un Tirdzniecības, sakaru un sadzīves pakalpojumu nodaļas priekšniece Irīna Komļakova.

Volokolamskas delegācija uzturējās Krāslavā tikai nepilnu dienu, pa ceļam uz Poliju, līdz ar to parādīt visus mūsu novada interesantākos objektus nebija iespējams, taču vienu uzņēmumu – Saftara Rahimova zivkopības fermu - Volokolamskas pārstāvji apskatīja.

Volokolamskas rajonā arī darbojas zivkopības firma, kas tagad plāno uzsākt storu audzēšanu, tāpēc, kā uzsvēra rajona vadītājs, viens no divu pašvaldību sadarbības mērķiem - palīdzēt uzņēmējiem atrast saskares punktus, kas noderētu viņu biznesa turpmākajai attīstībai.

Jevgēņijs Gavrilovs: „Krāslavā esmu pirmo reizi, tāpēc es gribētu iepazīt to tuvāk, uzzināt, kā dzīvo pilsēta, lai es, būdams ierēdnis, labāk saprastu, kāda veida instrumentus var izmantot varas pārstāvji, lai paplašinātu ne tikai pašvaldību sadarbību, bet arī biznesa attīstību. Sākumposmā mēs varam darboties kā starpnieki, jo mūsu pārziņā ir statistikas dati un informācija par situāciju, kas ir saistīta ar uzņēmējdarbības attīstību.”

Pašlaik mūsu valstu attiecības ietekmē Eiropas Savienības un Krievijas savstarpēji noteiktās ekonomiskās sankcijas, bet, pēc Krāslavas novada pašvaldības vadītāja Gunāra Upenieka domām, tagadējā situācijā var apmainīties pieredzē un pārņemt tehnoloģijas.

„Cilvēki saka, ka viss labais reiz paiet, taču arī sliktais reiz beidzas. Mēs dzīvojam ar domu par to, ka kādreiz sankcijas tiks atceltas,” atzīmēja Gunārs Upenieks, „tad varēs plānot kādus kopīgus uzņēmējdarbības projektus. Un, ja mēs izveidosim sakarus biznesa sfērā jau tagad, tad tie noderēs mums nākotnē. Protams, mēs neesam tādā ģeogrāfiski izdevīgā stāvoklī kā Volokolamska (100 km no Maskavas), bet mums ir cilvēki, kas labi pārzina savu darbu. Šodien dažu stundu laikā mēs nevarējām parādīt visu, ko vēlējāmies. Bet varu apliecināt, ka mums ir, ar ko pārsteigt viesus.”

Pēc nelielas ekskursijas pa pilsētu Volokolamskas rajona vadītājs secināja, ka mūsu ielas ir ļoti sakoptas, bet saskarsme ar cilvēkiem - ļoti ērta: „Nezinu, kādi konkrēti likumi jums palīdz nodrošināt kārtības uzturēšanu, bet acīmredzams ir tas fakts, ka tie darbojas. Esam gandarīti par to, ka jūsu vadība runā ļoti labā krievu valodā. Valodas nianšu pārzināšana dod iespēju labāk saprasties.”

Gunārs Upenieks uzsvēra, ka dažādos masu medijos informācija itin bieži tiek sagrozīta, tāpēc šādas vizītes, kad var personiski iepazīties ar situāciju, ir ļoti svarīgas sadarbības turpināšanai: „Neskatoties uz to, ka mūs saista ilggadīga sadraudzība, esmu pārliecināts, ka mēs vēl neesam izmantojuši visu attiecību potenciālu. Līdz šim laikam mūsu kontaktu pamatā bija sakari kultūras jomā, bet tagad mēs saprotam, ka sadarbības pasākumos ir jāiesaista arī biznesmeņi.”

Viesu tikšanās laikā ar Krāslavas pašvaldības administrācijas pārstāvjiem liela uzmanība tika pievērsta pilsētu savstarpējiem sakariem. Šogad sadarbībai starp Krāslavu un Volokolamsku aprit jau 50 gadi.

Volokolamskas mērs Vasilijs Šarovs uzsvēra, ka 50 gadu garumā var turpināties tikai īsta un sirsnīga draudzība: „Tālajā 1995. gadā mūsu sadarbība, kas uz laiku bija pārtraukta, pēc Gunāra Upenieka un Jāzepa Dobkeviča iniciatīvas tika atjaunota. Šodien Krāslavā mēs neesam vienkārši viesi, mēs atbraucām uz brālīgo sadraudzības pilsētu. Tieši Krāslavā, pilsētas svētku ietvaros, mums bija iespēja satikties ar Latvijas Valsts prezidentu. Novēlam, lai mūsu draudzība turpinās vēl ilgus gadus!”

Tikšanās ietvaros viesi izteica viedokli, ka gadījumā, ja mūsu zemniekiem radīsies vēlēšanās apstrādāt zemi Volokolamskas rajonā, tad rajona vadība ir gatava izskatīt jautājumu par zemes gabalu piešķiršanu.

Gunārs Upenieks atzina, ka reizēm tiek izteiktas tādas idejas, kuras no pirmā acu uzmetiena šķiet nereālas, bet laiks un dzīve parāda, ka par tām bija vērts padomāt.

Elvīra Škutāne, autores foto



Jauna aptauja

Marts - 2016
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 
otrdiena, 08.03.2016
trešdiena, 09.03.2016
trešdiena, 30.03.2016

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde