svētdiena, 28. aprīlis, 2024Vārda diena: Gundega, Terēze
crest1 crest2

Pasaules norišu kontekstā

Pievienots: 24.03.2016

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs aicina apmeklēt latviešu diasporas mākslas izstādi „Pasaules latviešu glezniecība”, kas tika atklāta 22. marta pēcpusdienā muzeja telpās. Diemžēl neviens no darbu autoriem nevarēja ierasties, un vietējie mākslinieki, Indras Mākslas un mūzikas skolas audzēkņi, kā arī citi interesenti izstādi baudīja vien Aleksandra Maijera muzikālas improvizācijas iespaidā.

Izstādes atklāšanā klātesošos uzrunāja muzeja direktors Valdemārs Gekišs, kurš atgādināja, ka Otrā pasaules kara vēji aizpūta pasaulē daudzus latviešus, kuri nokļuva dažādas valstīs. Daudzi no viņiem vēl Latvijā bija pazīstami mākslinieki, tostarp cilvēki ar pazīstamu vārdu arī pasaules mākslinieku aprindās. Nokļūstot svešās zemēs, viņi turpināja saglabāt latviešu glezniecību un gadu gaitā svešumā izauga jauna latviešu mākslinieku paaudze. Šī gadsimta sākumā ASV Ilinoisas pavalstī māksliniekiem radās doma, ka ir jāsaglabā latviešu gleznotās gleznas.

Turpinājumā klātesošie tika informēti par kolekcijas vēsturi. Sākumā kolekcijai bija jāatrodas Valmierā, bija savākti vairāki simti darbu, taču, kā tas parasti notiek ne tikai Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs, nesaprotamu iemeslu dēļ šī ideja izplēnēja. Ar Latvijas mākslinieku personisko līdzdalību un par ziedojumiem radās iespēja kolekciju glabāt Cēsīs. Izstāde, kas pirms diviem gadiem tika atklāta Cēsīs, šobrīd apceļo Latvijas pilsētas, lai iekļautu diasporas latviešu mākslu Latvijas kultūras dzīves apritē. Mākslas darbi uz Latviju atceļojuši no vairākām pasaules valstīm, tos no savas kolekcijas ceļojošas izstādes veidā uz Krāslavu atvedis Cēsīs izveidotais „Pasaules latviešu mākslas centrs” (PLMC).

Izstādē apkopoti 23 mākslinieku darbi no Amerikas, Austrālijas, Kanādas un citām pasaules valstīm, uz kurieni savulaik Otrā pasaules kara rezultātā devušies latviešu mākslinieki. Izstādes apmeklētāji varēs tuvāk iepazīties ar Augusta Annusa, Fridriha Milta, Niklāva Strunkes, Jāņa Gaiļa darbiem, kas tapuši ārpus Latvijas. Izstādē pārstāvēta virkne mākslinieku, kuri savu radošo briedumu sasnieguši jaunajās mītnes zemēs – Laimonis Mieriņš (Anglija), Jānis Kalmīte, Ģirts Puriņš, Gerda Roze, Ojārs Šteiners, Voldemārs Avens, Oskars Skušķis, Jānis Strods (ASV), Jānis Annus (Vācija) u.c., kā arī mūsdienu latviešu diasporas mākslinieki – Valda Oestreichere (Kanāda), Jānis Rūdolfs Nedēļa, Māris Raudziņš (Austrālija), Kārlis Rekevics, Gints Grīnbergs, Lelde Vinters Ore (ASV) u.c.

PLMC pārstāvis Dainis Mjartāns norāda, ka mākslas darbi, ko apmeklētājs varēs redzēt Krāslavā, ir daļa no PLMC diasporas latviešu mākslas kolekcijas, kas liecina ne tikai par Latvijas vēstures norisēm, bet apliecina kultūras un mākslas tradīciju saistību un attīstību pasaules norišu kontekstā.

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā izstāde būs apskatāma līdz 18. maijam.

Juris Roga, autora foto


Jauna aptauja

Marts - 2016
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 
otrdiena, 08.03.2016
trešdiena, 09.03.2016
trešdiena, 30.03.2016

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde