sestdiena, 27. aprīlis, 2024Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
crest1 crest2

Sadarbība, dialogs, kompetences...

Pievienots: 02.03.2016

Mūsu globalizācijas un informācijas tehnoloģiju laikmetā joprojām ir aktuāla pedagogu sadarbība, dialogs, pieredzes apmaiņa… Katru gadu Latgales interešu izglītības iestāžu direktori sanāk kopā kādā no iestādēm. Katrā bērnu un jauniešu centrā ir kaut kas interesants!  Pienāca arī mūsu, krāslaviešu, kārta uzņemt kolēģus.  Nolēmām iesaistīt ciemiņus radošajā procesā, jo direktoriem ikdienas darbā nav iespējas pašiem „izgaršot” interešu izglītības produktu.

Semināra moto - „Radām pozitīvo!” Mums ir, ar ko palielīties un parādīt! Akcentējām divus virzienus: tradīciju saglabāšana un mūsdienošana interešu izglītības pulciņos un ievirze karjeras izvēlē.

Pulciņu skolotāja Aina Guba rādīja un stāstīja par pulciņa „Meistarstiķis” darinājumiem un modes kolekcijām. Iepazīstināja ar savu metodisko izstrādni „Grīdceliņu aušanas tradīcijas saglabāšana un mūsdienošana aušanas pulciņa programmas ietvaros”. Direktoriem stundas laikā vajadzēja apgūt aušanas prasmes un izgatavot darbu, kurš paliks Krāslavas bērnu un jauniešu centrā par piemiņu no semināra.

Prāta spēļu pulciņa „Labirintos” skolotājas Sanitas Kumpiņas vadībā notika cīņa - kura direktore ir stratēģiski ātrākā, prot riskēt, cik ātri pieņem lēmumu, vai prot strādāt komandā...  Jāsaka, ka uzvarētāji bija visi, kas atbrauca pie mums, jo mēs neturam sveci zem pūra: Katamino, Skybridge, Blitz, UPWORDS... Dažam direktoram piepildījās sen lolota iecere uzdrošināties un iegādāties spēles, iztaujāt, kā tiek organizētas nodarbības un sacensības.  Direktoru secinājums - šeit veidojas pozitīvas emocijas un attīstās uzņēmēja prasmes!

Ar kluba „Saulessvece” bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām pulciņa skolotājas Žannas Garbrēderes vadībā iepazīšanās notika, spēlējot BOCCIA, – direktoru komanda pret kluba audzēkņu komandu - Latvijas čempionāta II vietas laureātiem. Boccia ir specifiska sporta spēle, kas ir ļoti populāra pasaules mērogā un tā ir interesanta ikvienam. Daudz to spēlē cilvēki ar ļoti ierobežotām kustību iespējām, kuriem neviens cits sporta veids nav pieejams. Boccia ir iekļauta arī paraolimpisko spēļu programmā. Protams, direktori pirmo reizi spēlēja BOCCIA. Taču uzvarēja audzēkņi. Bet cik daudz bija pozitīvu emociju!  Mēs ceram, ka Latgales BOCCIA turnīrā dalībnieku skaits palielināsies! Direktoriem bija iespēja pārliecināties, cik daudz dod šī spēle un ne tikai bērniem ar speciālām vajadzībām! Vasarā mēs aktīvi izmantojam šo spēli nodarbēs, jo spēlējot bērni spēj mazināt stresu, uzlabot noskaņojumu un labsajūtu, paaugstināt spēju koncentrēties, uzlabot precizitāti.

 Ar automoto pulciņa „Rullē” darbu un tehniku iepazīstināja pulciņa skolotājs Guntars Jeminejs. Īpaša interese bija Ludzas BJC direktorei, jo pirms diviem gadiem ar mūsu morālo atbalstu un informatīvo palīdzību, kā arī pateicoties G.Jemineja pieredzei, Ludzas BJC tika atvērts auto pulciņš, kas sāka konkurēt ar mūsu audzēkņiem autokrosa sacensībās. Pagaidām Latvijā interešu izglītībā tādi mēs esam vienīgie!

 Semināra tika diskutēts par interešu izglītības attīstību Latgalē un kompetenču pieeju izglītībā. Secinājums - katrā konkrētā pašvaldībā iespējams atrast vispiemērotākos risinājumus interešu izglītības attīstības plānošanai, ņemot vērā pašvaldības tradīcijas, esošo institucionālo struktūru, kvalitatīvos rādītājus un interešu izglītības pieejamību.

Mūsu ekonomiskā situācija daudzām ģimenēm liedz iespēju sūtīt bērnus uz papildus nodarbībām, ja tās ir par maksu. Pie mums, Krāslavas bērnu un jauniešu centrā, vēl aizvien bez maksas tiek dota iespēja bērnam būt radošam, aktīvam, patstāvīgam un ar interesi pavadīt savu brīvo laiku, kas ir nopietns sākums pieaugušo dzīvei. Novada dome piešķir līdzekļus materiālās bāzes uzturēšanai, lai bērns varētu iegūt pamatzināšanas atbilstoši pulciņa programmai. Kad bērns apgūst kādu tehniku un grib izgatavot suvenīru dāvināšanai, vecākiem viņš ir jāatbalsta ar vajadzīgo materiālu iegādi.

Pulciņu darba formas atšķiras no tām, kādas izmanto vispārizglītojošo skolu stundās. Pulciņu darbs organizējams, pamatojoties uz tā dalībnieku pašiniciatīvu. Interešu izglītības iestādes piedāvājums ne tikai ietekmē bērna un jaunieša zināšanas, bet arī prasmes un spējas, tai skaitā socializēties, pašapliecināties un atrast ceļu sevis pašrealizācijai, būt gatavam darbībai mūsdienu mainīgajā pasaulē. Tieši interešu izglītībai ir liela loma kompetenču attīstības veicināšanā!

Rita Vekšina, Krāslavas bērnu un jauniešu centra direktore 



Jauna aptauja

Marts - 2016
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 
otrdiena, 08.03.2016
trešdiena, 09.03.2016
trešdiena, 30.03.2016

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde