otrdiena, 30. aprīlis, 2024Vārda diena: Liāna, Lilija
crest1 crest2

Kultūras kanona vērtības Latvijas simtgadei

Pievienots: 02.12.2016

Latvijas Kultūras kanons Latviju sveic ik gadu, aicinot vidusskolēnus piedalīties konkursā. Konkurss norisinās jau 5 gadu, un moto šogad ir Kultūras kanona vērtības Latvijas simtgadei - ikvienam, ik dienu.  Mērķis ir paplašināt skolēnu zināšanas par Latvijas kultūras mantojuma vērtībām, to pārmantošanas un aktualizēšanas praksēm Latvijas simtgades priekšvakarā. 

Latvijas Kultūras kanona konkurss vidusskolēniem šogad norisināsies trīs kārtās. Pirmajā, reģionālajā, kārtā jaunieši domāja par esošo Kultūras kanonu, kā arī par tām vērtībām, kas sastopamas novados, kas, skolēnuprāt, būtu labs papildinājums jau esošajam vērtību kopumam. 
Otrajai kārtai tiks izvirzītas divas komandas no katra reģiona, lai kopā satiktos radošajā darbnīcā, kur ar firmas ,,Brain Games” pārstāvjiem veicinātu sevī galda spēļu jaunrades prasmes. Konkursa trešajā kārtā (finālā) komandas žūrijai prezentēs savas vīzijas par to, kāda būtu ideālā Latvijas Kultūras kanona galda spēle. Kas var būt labāks veids par kanona „iedzīvināšanu” ikdienā kā galda spēle!

10. novembrī Latgales vēstniecībā „Gors” pulcējās Latvijas Kultūras kanona konkursa 2016-2017 „Kultūras kanona vērtības Latvijas simtgadei” Latgales reģiona dalībnieki no 12 komandām.

Krāslavas Valsts ģimnāzija jau piekto gadu piedalās Latvijas Kultūras kanona konkursā. Arī šogad piedalīšanās konkursā bija veiksmīga – 1.vieta. Tātad, kopā ar Bebrenes vispārizglītojošo un profesionālo vidusskolu piedalīsies konkursa otrajā un trešajā kārtā.

 Krāslavas Valsts ģimnāziju šogad pārstāvēja 11. klases – Laura Dzalbe no 11.d klases, Sintija Skerškāne un Justīns Stivriņš no 11.c klases.

Jaunieši cītīgi pētīja Kultūras kanonu. No jau esošajām vērtībām komanda izvēlējās tautas tērpu, rupjmaizi un Jāņu svinēšanu, bet vērtības, ko būtu jāiekļauj un kas raksturīgas Latgalei - Krāslavas Sv. Ludviga Romas katoļu baznīcu un filmu                      „Cilvēka bērns”. Pēc jauniešu domām, šīs vērtības ir nozīmīgas katram, kas dzīvo Latvijā, neatkarīgi no vecuma. Tās nav izzudušās cauri gadsimtiem un joprojām ir aktuālas, tiek izmantotas un koptas. Krāslavas Sv. Ludviga Romas katoļu baznīca ir nozīmīga ne tikai krāslaviešiem, tas ir svarīgs 18. gs. kultūras mantojums ar unikālo altārgleznu. Un, protams, Jāņa Streiča veidotā filma „Cilvēka bērns”. Filma ir veidota latgaliešu valodā. Un kurš gan neatceras mazo Boņuku!

Konkursa otrā kārta notiks 20. janvārī  Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts”. Paldies Laurai, Sintijai un Justīnam par radošumu un patstāvību!

Inga Skerškāne, Krāslavas Valsts ģimnāzijas kulturoloģijas skolotāja

 


Jauna aptauja

Decembris - 2016
P O T C P S S
 
01
02
03 04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde