svētdiena, 28. aprīlis, 2024Vārda diena: Gundega, Terēze
crest1 crest2

Krāsainā rudens sākums Dagdas vidusskolā

Pievienots: 04.10.2023

Augusta nogalē skola pamazām atdzīvojas, rit ikdienas darbi, lai veiksmīgi varētu uzsākt jauno mācību gadu. Rudens vēsmas sāk ieskatīties septembra pirmajās dienās. Drīz vien rudens zelts visdaudzveidīgākos toņos mirdzēs kalnos un lejās, bet vasara gluži nav pateikusi sveikas, tāpēc mūs vēl lutināja ar siltiem, maigiem saules stariem visu septembri.

Zinību dienu Dagdas vidusskolā svinēja 321 skolēns, 40 pedagogi, skolas atbalsta personāls, tehniskie darbinieki un skolēnu vecāki. Līdz ar jaunā mācību gada atnākšanu un solījumiem katru dienu mācīties, vairāk sportot, būt radošiem un aktīviem, izskanēja vēlējumi visai skolas saimei būt pacietīgiem, izturēties ar cieņu savstarpējā komunikācijā, īpaši akcentēt šī gada skolas vērtības – Latvijas valsts un latviešu valoda.

2023. gada 8. septembrī Dagdas vidusskolu apmeklēja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons, lai iepazītos ar projekta rezultātiem un novērtētu paveikto.

Dagdas vidusskolā 2022. gadā tika uzsākts projekts „Dagdas vidusskolas renovācija”, kurš tika īstenots, pateicoties Amerikas Savienoto Valstu Bruņoto spēku Virspavēlniecībai Eiropā, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojam Latvijā Humānās palīdzības programmas ietvaros. Visa projekta realizācijā iesaistījās arī Krāslavas novada pašvaldības Dagdas pilsētas un pagastu apvienība.

Šī projekta ietvaros daudz darba tika ieguldīts skolas apkures sistēmas uzlabošanā skolas labajā spārnā un sporta zālē, kā arī modernas ventilācijas sistēmas ierīkošanai sporta zālē. Projektam piešķirtais finansējums 242 895 EUR.

Tēvu diena ir svētki, kas veltīti tēva lomas godināšanai ģimenē un sabiedrībā. Arī Dagdas vidusskolā ar pilnu jaudu tika atzīmēta šī diena. 8. septembrī skolas stadionā norisinājās Tēvu futbola mačs, kurā piedalījās 1.- 4.klašu skolēni ar saviem tēviem, vectēviem, krusttēviem un brāļiem. Futbolu spēlēja 8 komandas. Katru no tām pārstāvēja trīs skolēni un trīs pieaugušie. Šogad pasākums notika ar Latvijas Sarkanā Krusta atbalstu un iesaistīšanos. Tā pārstāvji pasākuma dalībniekiem un atbalstītājiem piedāvāja dažādas jautras aktivitātes. Garlaikoties nebija laika! Vairākas stundas stadionā valdīja īsts sacensību gars – aplausi, skaļas gaviles, lepnums un satraukums. Visiem skolēniem bija sarūpētas saldas dāvanas. Pasākuma izskaņā katrai klasei tika dāvināts svētku kliņģeris un pīrādziņi.

5. – 12. klašu skolēni kopā ar klašu audzinātājiem devās pārgājienos. Katras klases takas veda uz vietām, kur aizejošās vasaras un zeltainā rudens prieku varēja baudīt visā pilnībā. 5.a, b klašu skolēni ceļā uz jauniešu centru „Parka rozes” padarbojās ar Dagdas pilsētas karti, vēroja un piefiksēja rudeni pilsētā. Bija sportiski, saulaini, jautri, veselīgi, saliedēti, paēduši, atpūtušies, izsmējušies un parunājuši, dalījušies iespaidos par vasaru. Apskatīja Dagdas alu, noklausījās tās leģendu. Bija arī iespēja radošajā darbnīcā pagatavot apsveikumu Tēvu dienā. 6.a, 7.a, 7.b, 8.a klase apmetās pludmalē pie Dagdas ezera, 12. a klase „ieņēma” Dagdas pilskalnu, 11.b klases skolēni izvēlējās doties uz pludmali blakus Asūnes ielai, kur ir ierīkota ērta un skaista atpūtas vieta. Pēc kopā sarīkotajām brīnišķīgām pusdienām svaigā gaisā sākās dažādas aktivitātes – spēlēja kopā volejbolu, badmintonu, klausījās mūziku, dziedāja dziesmas un vienkārši runāja par dzīvi, mācībām un nākotnes plāniem. 8.b klases skolēni pārgājiena laikā iepazinās ar pieminekļiem Dagdas ebreju kapos. Uzzināja par Dagdas veco pludmali, kas atrodas pie Narūtas upes. Apmeklēja Dagdas pilskalnu un atpūtas vietu - Latgaļčiks. Izbaudīja pastaigu pa mežu un pļavu un apmetās pie Jauniešu centra Dagdas pilsētas parkā. 10.a klase aizgājušās vasaras priekus baudīja Ozoliņu uzkalniņā. No tā paveras skats uz Dagdas pilsētu, Dagdas pilskalnu un Ozoliņiem. Nopietnās sarunās un pārdomās aizritēja 11.a klases stundas brīvā dabā pie Latgales tilta. Protams, jautrību uzdeva joki, meiteņu „ķiķināšanas” prieks. Lai dzīvo draudzība, saticība, sapratne! Ar saules piedāvāto enerģiju, rudens iztēli un sapņiem visi jautri atgriezās mājās, lai iedvesmoti, radoši, ar degsmi pirmdien turpinātu mācību procesu.

Pateicoties Krāslavas novada pašvaldības jauniešu iniciatīvu atbalstītajam skolēnu pašpārvaldes projektam „PA-SA-RUNĀSIMIES”, Dagdas vidusskolas vecāko klašu skolēniem tiek dota iespēja tikties un parunāt ar interesantām, motivētām personībām. Projekta realizācija sākās jau maijā, kad notika tikšanās ar valodnieku-antropologu Kevinu Krisu Grundelu no Vācijas, kurš aizrautīgi iesaistīja skolēnus savas nākotnes modelēšanā. 22. septembrī Dagdas vidusskolā viesojās šarmanti un ļoti jaudīgi cilvēki Ieva un Henrihs Jūhansoni, vērtību skolas „MeYou.One” vadītāji. Atraktīvi, uzturot sarunu ar jauniešiem, viņi interesanti pastāstīja par katra no mums vērtībām, kā, balstoties uz tām, veidot savu karjeru, savu dzīvi nākotnē. Jaunieši tika iesaistīti uzskatāmā modelēšanas aktivitātē.

Pieaicinātie lektori rada jaunu iedvesmu skolēniem paraudzīties uz šī brīža situāciju, resursiem un iespējām no citas prizmas. Projekta ietvaros vēl plānotas divas interesantas tikšanās oktobrī.

„Dzeja elpo”. Dagdas vidusskolā ik gadu septembrī notiek Dzejas dienu pasākumi. Turpinot literāro tradīciju, Valodu jomas skolotāji nolēma iesaistīt skolēnus šajā pasākumā, lai audzinātu mīlestību pret dzeju, valodu un mudinātu izpausties radoši. Pasākumos iesaistījās sākumskolas pedagogi, latviešu valodas un literatūras, kā arī svešvalodu skolotāji. Sākumskolas skolēni lasīja dzejoļus lasīšanas stundās un saturu atspoguļoja savos zīmējumos. Zīmējumu izstāde tika izvietota skolas 2. stāvā, kur ikviens varēja apskatīties skolēnu labākos darbus. Pamatskolas posmā 5.-8.klašu skolēni aktīvi darbojās valodas un literatūras stundās. Skolēni mācījās izteiksmīgi lasīt dzeju, piedalījās daiļlasīšanas konkursos savās klasēs, vismīļākās dzejas rindas tika rakstītas uz asfalta pie skolas. 11.a, 11.b klašu skolēni kopā ar skolotāju A. Slesari apmeklēja Dzejas dienu pasākumu Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā, kur jaunieši lasīja dzeju par pilsētām, diskutēja par dzejas rakstīšanu un popularizēšanu. „Dzeja elpo!” un mūzika skan pilsētā, piepilsētā, mazpilsētā, lielpilsētā, valstspilsētā, galvaspilsētā… Krievu valodas stundās skolēni mācījās rakstīt un lasīt dzeju. Angļu valodas stundās 7.klašu skolēni lasīja dzejoļus par rudeni, atspoguļojot tos savos zīmējumos. Vācu valodas stundās 11.a,b klašu skolēni salīdzināja dzejoļus oriģinālvalodā un tulkojumos, bet 5.a,b klašu skolēni lasīja dzejoļus, papildinot tos ar kustībām. 9.-12.klašu skolēniem tika organizēta tikšanas ar Ievu Trimalnieci. Dzejniece, fotogrāfe un mežiniece ieinteresēja skolēnus ne tikai ar dzejoļiem prozā, bet ar unikālu skatījumu uz cilvēkiem, dabu un pasauli. Dzejoļu lasīšanas laikā tika demonstrētas dzejnieces fotogrāfijas, kas lieliski papildināja viņas dzeju. Siltā, draudzīgā atmosfērā klātesošie varēja izjust dzejas garu, latviešu valodas bagātību un skaistumu, mīlestību pret cilvēkiem un dzimto zemi.

Šī gada 29. septembrī Dagdas vidusskolā norisinājās Skolotāju diena. Skolotāji ienāca skolā pa rudenīgo lapu paklāju, viņus apsveica skolēni ar sarūpētajiem ziedu pušķiem.

Šogad 11. un 12. klašu skolēniem tā bija satraucoša un atbildīga diena - iespēja iejusties skolotāju lomā, sagatavojot un vadot mācību stundas. Skolotāju diena ļāva vidusskolēniem uz skolotāju ikdienu un profesiju palūkoties no cita skatupunkta. Tā bija visnotaļ interesanta pieredze, taču jaunie skolotāji atzina, ka tas nav nedz viegls, nedz vienkāršs darbs.

Savukārt 5.-10. klašu skolēniem bija iespēja gan gūt dažādas jaunas prasmes un iemaņas, gan tikties ar interesantiem cilvēkiem un skolēnu vecākiem. Paldies par atbalstu un sadarbību sakām Ievai Baldiņai, Aijai Šēferei, Solvitai Borovkovai, Dainai Jakovelei, Aleksandrai Juhņevičai, Skaidrītei Kupšai, Ingai Kekerei, Ivetai Malinovskai, Aivaram Bačkuram, Diānai Poļakai, Inesei Šablinskai.

Tikmēr mācību stundu laikā skolotājiem norisinājās skolēnu pašpārvaldes sagatavotās aktivitātes – citādās stundas dabā, kurās tika pārbaudīta skolotāju prasme zīmēt, mest bumbu, veidot ķirbjus, radoši rakstīt. Pēc aktīvi pavadītas dienas, kad visas citādās stundas aktivitātes bija veiksmīgi izietas, skolotājiem tika veltīts apsveikums un uzdāvināti personalizētie lineāli.

Patīkams pārsteigums bija mūsu skolas pagājušā mācību gada absolventu sarūpētais video apsveikums, kurā viņi pateicās par sniegtajām zināšanām, par skolotāju labsirdību un atbalstu.

Dienas otrajā pusē, šajā vasarīgi – rudenīgajā laikā, skolotāji varēja doties izbraukumā pie dabas un pavadīt laiku kopā ar saviem kolēģiem.

„…Man ir laiks pieskārienam vieglam, vieglam. Es nezinu, vai Tu to sajutīsi. Es nezinu, vai Tu sadzirdēsi, kā zāle naktīs elpo un kā dienā kokos lapas vējā dejo.” (I. Trimalniece)

Septembris Dagdas vidusskolā ir aizritējis jaudīgi! Vēl spoži spīd saulīte, kokus rotā pirmās krāsainās lapas, virmo rīta dzestrums, lai viss mācību gads ir pozitīvu emociju un aktivitāšu pilns!

Dagdas vidusskolas administrācija
Ludmilas Mukānes un Artjoma Dorofejeva foto



Jauna aptauja

Oktobris - 2023
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
 
pirmdiena, 23.10.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde