svētdiena, 28. aprīlis, 2024Vārda diena: Gundega, Terēze
crest1 crest2

Krāslavas novadā svinīgi atklāti divi kopienas resursu centri

Pievienots: 13.10.2023

11. un 12. oktobrī notika Krāslavas novada Dagdas un Priežmales kopienas resursu centra atklāšanas svētki, kur iedzīvotāji var īstenot vietējai kopienai nozīmīgas aktivitātes. Dagdas kopienas resursu centrs darbosies Dagdas Kultūras centra telpās Alejas ielā 29, savukārt Priežmales kopienas resursu centrs izveidots Kastuļinas pagasta pārvaldes telpās Ilzas ielā 19. Kopienas resursu centri izveidoti, sadarbojoties Izglītības iniciatīvu centram, „British Council” pārstāvniecībai Latvijā un Krāslavas novada pašvaldībai, to iekārtošanā piedalījās vietējie iedzīvotāji.

Kopienas resursu centra atvēršanas pasākumā Priežmalē piedalījās Izglītības iniciatīvu centra un „British Council” pārstāvniecības Latvijā komanda, Krāslavas novada pašvaldības pārstāvji, vairāki žurnālisti un kopienas aktīvākie iedzīvotāji.

Priežmalas pamatskolas direktore Sandra Rakova, kas koordinēja centra izveidi, atklāšanas pasākumā izklāstīja notikumus, kas sekmēja šo svinīgo brīdi. Proti, viss sākās vēl 2020. gadā, kad Aglonā tika atklāts viens no pirmajiem kopienas resursu centriem valstī.

„Sapratām, ka arī mēs gribam un varam,” sacīja Sandra un piebilda, ka viss plānotais nu ir realizēts un Priežmales kopienas resursu centrs izveidots.

„British Council” pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča uzsvēra, ka Latgalē ir daudz darbīgas kopienas. Tām ir vēlme un interese ne tikai sanākt kopā, bet domāt par ilgtermiņa plāniem. Šis ir desmitais kopienas resursu centrs valstī.

„Atvērt centru ir viena lieta, tagad jāliek iekšā saturs,” mudināja Zane.

Krāslavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe pauda prieku, ka vietējiem iedzīvotājiem būs vieta, kur sanākt kopā plānot un īstenot pozitīvas pārmaiņas savā dzīvē un vietējā kopienā, aktīvi darboties un veidot labāku dzīvi.

„Katras vietas lielākā bagātība ir cilvēki, kas šeit dzīvo”, akcentēja Ināra. „Lai cik labi tiktu sakārtota infrastruktūra, tam nebūs nozīmes, ja nebūs cilvēku, kas to visu piepilda. Man ir prieks, ka priežmalieši piedalās arī citās aktivitātēs!”

Izglītības iniciatīvu centra projektu vadītāja Kristīne Liepiņa informē, ka kopienas resursu centri izveidoti, lai īstenotu iniciatīvas „Darbīgās kopienas” galveno mērķi – attīstīt Latgales reģiona iedzīvotājiem sadarbības un uzticēšanās prasmes Darbīgo kopienu izveidei un stiprināšanai, demonstrējot kopienu sadarbības iniciatīvu priekšrocības ilgtspējas kontekstā. Iniciatīva ir specifiski mērķēta uz to, lai veicinātu sadarbību starp izglītības iestādēm un vietējām kopienām (piemēram, vecākiem), pašvaldības iestādēm, nevalstiskajām organizācijām u.c. Kopienas resursu centrā un ārpus tā notiks iedzīvotājiem saistošu aktivitāšu plānošana un organizēšana. Tajās kopā ar izglītības iestāžu pārstāvjiem varēs piedalīties ikviens iedzīvotājs, kuram rūp vietējās sabiedrības dzīves vides uzlabošana un vietējās kopienas attīstība.

Juris Roga
Autora foto
Fotogalerija

P.S. Iniciatīva „Darbīgās kopienas” Latgales reģionā tika uzsākta 2019. gadā sadarbībā ar „British Council” pārstāvniecību Latvijā un Latgales pašvaldībām. Iniciatīvas īstenošanā iesaistījušās vairāk nekā 150 iestādes un organizācijas, kā arī ap 2500 dalībnieku, rīkoti izglītojoši semināri un darbnīcas pedagogiem un kopienu aktīvistiem, nostiprinot sadarbības, pilsoniskās līdzdalības un līdzatbildības prasmes, un motivāciju īstenot kopīgas aktivitātes savas dzīves vides uzlabošanai. Kopienu resursu centri jau darbojas Augšdaugavas, Ludzas, Preiļu un Rēzeknes novados, kā arī Daugavpils pilsētā.


Jauna aptauja

Oktobris - 2023
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
 
pirmdiena, 23.10.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde