otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Zelta rudens Siguldā

Pievienots: 24.10.2018

Oktobra sākumā Krāslavas pamatskolas 6.klašu skolēni iesaistījās projektā Nr. 8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs” ar ekskursiju uz Siguldu. Ilgi gaidītā diena bija klāt, tiesa, ne īpaši silta un saulaina, kā gribētos.

Taču šie dabas untumi nemazināja audzēkņu interesi doties ceļojumā un atklāt vēl nezināmās un neapmeklētās Siguldas vietas.

Pirmā pieturvieta - “Siguldas saldējums”. Skolēni uzzināja, ka “Siguldas saldējums” ir ģimenes uzņēmums, kas izveidots, lai vairotu prieku, iestātos par veselīgu uzturu un aktīvu dzīvesveidu. Mūsu skolēniem tika piedāvāta īpaša aktivitāte par saldējumu. Identificēšanas spēlē skolēni atbildēja uz jautājumu “Kādas sastāvdaļas ietilpst saldējumā?” Bērni uzzināja interesantus faktus par saldējuma vēsturi Siguldā, izgatavoja savu saldējuma iepakojumu no papīra - origami saldējuma locīšana. Pats interesantākais bija konkurss “Nopelni savu saldējumu!”, kura norises gaitā pareizo atbilžu autoriem bija iespēja laimēt lielo saldējumu. Darbnīcas beigās katram skolēnam bija iespēja izbaudīt dažādas saldējumu garšas.

 Pateicoties projekta atbalstam, skolēni iepazinās ar profesijām, kas nepieciešamas saldējuma ražotnē, kā arī ar uzņēmējdarbības organizēšanu saistītajām kompetencēm. Skolēni iepazinās ar SIA “Siguldas saldējums” darbu, kurā tiek ražoti daudzi mājas saldējuma veidi. Bērni tika iepazīstināti ar procesu, kā no izejvielām top saldējums un kādas kompetences ir nepieciešamas, lai varētu strādāt uzņēmumā. Iepazinās ar firmas vadītāja, pārdošanas menedžera, pārtikas tehnologa profesijām, kā arī pārdevēja, saldējuma meistara profesijām. Novērtēja katras profesijas un pienākumu atbildības pakāpi, darba apjomu, nepieciešamās prasmes, zināšanas.

Nākošā pieturvieta – spieķu darbnīca. Siguldā spieķīši ir atpazīstamākais un senākais simbols. Spieķa izgatavošanas procesam ir vairāk kā divsimt gadu sena vēsture.

Darbnīcas īpašniece Andra mācīja  skolēniem pašiem gatavot spieķīšus, kurus kā suvenīrus varēja aizvest uz mājām un uzdāvināt vecākiem. Skolēni piedalījās spieķu gatavošanas procesā ar prieku. Bērni gatavoja spieķus ne tikai sev, piemēram,  6.b klases meitene nolēma iededzināt spieķītī savas mammas vārdu un uzdāvināt to viņai.

Andra pastāstīja spieķu gatavošanas vēsturi no to pirmsākumiem. Mēs uzzinājām, ka sākotnēji spieķu izgatavošana bijusi pavisam vienkārša – taisnai lazdas vai krūkļa nūjai nomizots un izliekts viens gals – rokturim. Pārējā spieķa daļa palikusi nemizota. 20. gadsimta sākumā, kad Sigulda attīstījās par pansiju un vasarnīcu centru un pastaigas pa Siguldas muižas īpašnieka kņaza Kropotkina ierīkotajām, tā sauktajām Alpu takām, kļuva īpaši populāras, spieķu izgatavošana un pārdošana kļuva par nozīmīgu peļņas avotu vietējiem zemniekiem.

 Pateicoties projekta atbalstam, skolēni iepazina galdnieka profesiju, tā darba specifiku, noskaidroja šīs profesijas apguvi nepieciešamās prasmes un iemaņas - koka sagatavošanu darbam, sagatavošanu dedzināšanas procesam, apstrādāšanu, spieķu izgatavošanu. Pamēģināja arī paši un uzzināja, kā tas jādara. Iepazinās arī ar blakus profesiju - mākslinieks, kurš apglezno gatavus darbus. Šajā procesā savu roku izmēģināja arī 6. klašu skolēni.

Turpinājumā sekoja ekskursija pa seno Livonijas ordeņa pili. Gide skolēniem piedāvāja iejusties tā laika vietējo iedzīvotāju ādā un izbaudīt visu, ko piedāvāja pils komplekss. Viņa sasaistīja pils atrašanās vietu ar Gaujas nacionālā parka dzīvniekiem: bebru, lūsi, vilku, briedi, stirnu, demonstrējot nosaukto dzīvnieku ādas fragmentus un zobus.

Tālāk ceļojuma pieturvieta bija skaistais Spieķu parks. Te tapa piemiņas bildes.

Bobsleja kamaniņu trase bija gaidītākais pieturpunkts. Audzēkņi žiglām kājām uzskrēja bobsleja trases augšā skatu laukumā, kur varēja pārredzēt visu bobsleja trasi no augšas. Pavizināties ar bobu gan nevarējām – tas iespējams tikai brīvdienās.

Ekskursijas laikā iepazinām  instruktora profesijas īpatnības, individuālā uzņēmēja darbu un uzzinājām par gida profesiju.

Visa brauciena kulminācija bija piedzīvojumu parks “Tarzāns”, kur skolēni cīnījās ar šķēršļu joslu, pieci skolēni tika galā ar visiem šķēršļu trases posmiem! Pat ar pašiem sarežģītākajiem.

Savās atsauksmēs skolēni pauda sajūsmu par braucienu uz Siguldu.

Anita (6.b): “Ekskursija bija fantastiska! Bija ļoti interesanti! Es tik daudz uzzināju par Siguldu.”

Jurgita (6.a) un Sanija (6.b) pieminēja, ka ejot pa Tarzāna trasi pārvarēja bailes no augstuma.

Ineta (6.a): “Ekskursija uz Siguldu atstāja par sevi brīnišķīgus iespaidus… Šī diena bija ļoti izzinoša un  interesanta”.

Paldies vecākiem par uzticēšanos audzinātājām, un atļauju bērniem piedalīties braucienā!

Paldies karjeras konsultantei Skaidrītei Gasperovičai par doto iespēju piedalīties radošajās darbnīcās – “Siguldas saldējums” un spieķu darbnīcā! 

 6.a un  6.b klašu vārdā audzinātājas Jeļena Japiņa un  Ināra Grāve

 



Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde