otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Gunārs Upenieks: „Svarīgākais ir tas, ka mēs varam sanākt kopā pie viena galda”

Pievienots: 31.10.2018

25. oktobrī norisinājās Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja jaunās ekspozīcijas „Pi vīna golda” svinīgā atklāšana. Tā ir izvietota grāfu Plāteru pils kompleksa bijušo zirgu staļļu (Amatu māja) ēkā. Ekspozīciju var apskatīt no otrdienas līdz piektdienai (10.00 - 17.00) un sestdienās no 10.00 līdz 16.00, iepriekš piezvanot pa tālruni 65623586.   

Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja direktors Valdemārs Gekišs pastāstīja, ka bijušo staļļu ēkas liktenis tika lemts 2015. gada janvāra sākumā sapulcē, kas notika pie domes priekšsēdētāja: „Kad uzzinājām, ka tolaik vēl neatjaunotā staļļu ēkā ir paredzēta vieta muzeja telpām, ilgi spriedām par tās izmantošanas iespējām. Jau vairākus gadus muzejā ir ekspozīcija „Pieci airi”, un bija pieņemts lēmums turpināt šo tēmu. Mēs rakstījām projektus, vācām materiālus, devāmies ekspedīcijās, kuru laikā filmējām video par to, kā tiek gatavoti dažādu tautu tradicionālie ēdieni.”

Šī jaunā ekspozīcija stāsta par Krāslavā un novadā dzīvojošo tautību – latviešu, poļu, ebreju, krievu un baltkrievu – nacionālo virtuvi.

Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja vēstures speciāliste Baiba Matvejenko uzsvēra, ka ekspozīcijas pamatu veido sadzīves priekšmeti, ko cilvēki izmantoja 20. gadsimta pirmajā pusē, tie ir dažādi virtuves trauki un piederumi ikdienas maltīšu pagatavošanai. Lielākā daļa ir māla trauki, ko izgatavoja Latgales keramiķi. Būtiskas atšķirības ir vērojamas ebreju stenda noformējumā, jo tajā ir izvietoti arī rituālie priekšmeti.

Viena no jaunās ekspozīcijas daļām ir interaktīvs stends, ko veido apjomīga fotogrāfiju kolekcija no Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja krājuma un no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja fondiem. Pateicoties šim stendam, var iepazīties ar nostāstiem, sakāmvārdiem un parunām par nacionālās virtuves tematiku, kā arī noklausīties un noskatīties video un audio stāstus par ēdienu gatavošanu.

Interaktīvā stenda saturs ir pieejams 6 valodās (latgaliešu, latviešu, poļu, angļu, krievu, baltkrievu) un sastāv no 6 daļām - ēdienu receptes, senču gudrības, foto galerija, video un audio stāsti, kā arī iztēli attīstoša recepšu spēle „Sagatavo sev maltīti”.  

Baiba Matvejenko: „Strādājot pie ekspozīcijas izveides, esam secinājuši, ka Krāslavā dažādu tautību iedzīvotāji, dzīvojot un mijiedarbojoties vienā vidē vairāku gadsimtu garumā, kopā strādājot ikdienā un pulcējoties pie svētku galda, daudzas tradīcijas un paražas pārņēma no saviem kaimiņiem. Nākotnē mēs plānojam attīstīt un papildināt šo tēmu.”                                                                                                                                       

Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks atzina, ka izstādes pamattēma un koncepcija bija skaidra jau no paša sākuma, bet par ekspozīcijas nosaukumu bija jāprāto ilgi. Taču tagad, pēc viņa domām, ar šo skanīgo nosaukumu var lepoties ikviens krāslavietis.

Gunārs Upenieks: „Jaunā ekspozīcija ir neliela, bet ar dziļu domu par tiem cilvēkiem, kas ir Krāslavas ģerboņa idejas pamatā. Es vēlos pateikties cilvēkiem, kuri pārstāv citas valstis, un esmu pārliecināts, ka arī turpmāk viņi būs kopā ar mums. Svarīgākais ir tas, ka mēs varam sanākt kopā pie viena galda. Ekspozīcija tiek atklāta laikā, kad gan visā pasaulē, gan arī Latvijā ir cilvēki, kas nevar apsēsties pie viena galda un vienoties. Mēs Krāslavā varam to izdarīt! Un vienmēr varēsim!”

Elvīra Škutāne, autores foto

Fotogalerija

Ināra Dzalbe, Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja:
 „Krāslavas novada dome jau daudzus gadus mērķtiecīgi attīsta Krāslavas pils kompleksu, piesaistot dažādus finansējuma avotus. Ir daudzas lietas paveiktas, bet ļoti daudzas vēl jāpaveic. Šis gads ir galvenokārt veltīts pils staļļiem – Amatu mājai un var teikt, ka beidzot visas pils kompleksa ēkas ir „ar savu jumtu”.
Novērtējot sešu Latgales pašvaldību, tai skaitā Krāslavas novada domes, darbu kultūras mantojuma saglabāšanas un attīstības jomā, to kopprojekts „Rīteiropas vērtības” ir atbalstīts Eiropas reģionālās attīstības fonda SAM 5.5.1 apakšprogrammā.
Projekta vadošais partneris Daugavpils pilsētas dome, bez Krāslavas projektā piedalās arī Aglonas Bazilika, kā arī Ludzas, Preiļu un Daugavpils novadu pašvaldības. Saskaņā ar projekta koncepciju tiek veidots kopējs tūrisma piedāvājums vienota Latgales tūrisma galamērķa veidā ar savstarpēji papildinošu objektu loku.
Krāslavas novada domes kā projekta partnera attiecināmo izmaksu budžets projektā ir 500 000 EUR, šis finansējums tika ieguldīts vērienīgos staļļu rekonstrukcijas darbos, kas veiksmīgi pabeigti šī gada maijā - Amatu mājā: tika veikta jumta nomaiņa visai ēkai, fasādes renovācija, komunikāciju pieslēgumi, iekšdarbi ēkas daļā uz pils pagalma pusi, teritorijas labiekārtošana. Šajā ziņā mēs esam pirmrindnieki. Jāpiebilst, ka darbu apjoms ir bijis daudz lielāks par pieejamo finansējumu un nepieciešamais papildu finansējums tika nodrošināts no Krāslavas novada domes budžeta.
Runājot par saturisko piepildījumu konkrēti šai ekspozīcijai, tad pateicoties Krāslavas Vēstures un mākslas muzejam, ir piesaistīts Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums divos projektos.
Lai varētu pilnībā sakārtot un apsaimniekot arī ēkas iekštelpu atlikušo daļu, nākošgad plānoti atjaunošanas darbi arī ēkas daļā gar Pils ielu, ar mērķi ierīkot tajā amatniecības centru ar četrām darbnīcām. Finansējums tam jau konceptuāli apstiprināts Krāslavas tūrisma informācijas centra iniciētajā projektā BELLA CULTURE, kas apstiprināts Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā.”


Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde