svētdiena, 12. maijs, 2024Vārda diena: Ina, Ināra, Inārs, Valija
crest1 crest2

Izlaists disks ar melodijām Indras harmoniku spēlētāja izpildījumā (video)

Pievienots: 03.02.2016

Kad Pjotrs Namavirs paņēma rokās savu mūzikas instrumentu, viņš ar neizdibināmu skatienu vērās tālumā - tur, kur viņš, šķiet, redz kaut ko kādu, ko neredzam mēs. Viņa sejas izteiksme kļuva maigāka, bet acīs, kas jau daudz ko redzējušas 88 gadu garumā, iemirdzējās nebēdnīgas uguntiņas. Pirksti veikli dejoja pa akordeona mēlītēm, mūzika piepildīja zāli un pamazām iekaroja skatītāju sirdis. Sākās vētraini aplausi.

Indras vārda dienas svinēšana ir nesena tradīcija šajā pagastā. Šogad svētki sākās ar diska prezentāciju, kurā ir ierakstītas 32 vietējā harmoniku spēlētāja Pjotra Namavira muzikālās kompozīcijas, turpinājumā tika apbalvoti to māju īpašnieki, kas skaisti izrotāja savus mājokļus pirms Ziemassvētkiem, bet pasākuma noslēgumā notika Krāslavas Mūzikas skolas audzēkņu koncerts, kā arī uzstājās jaunie muzikanti no Indras pagasta.

Harmoniku spēlētājs Pjotrs Namavirs ir dzimis Indras pagastā, Soveiku sādžā, kur pavadīja savu bērnību. Pjotra vecākiem ļoti patika mūzika, viņi labi dziedāja, bet spēlēt harmonikas Pjotru iemācīja tēvocis.

,,Tolaik laukos varēja uz 2 roku pirkstiem saskaitīt tos, kam bija harmonikas,” atcerējās Pjotrs Namavirs. „No sākuma es spēlēju mandolīnu, pēc tam apguvu cimboles, un jau okupācijas laikā iemācījos spēlēt harmonikas. Naudas nepietika, tāpēc par tām atdevu ļoti labu pulksteni.”

Muzikantu laukos gandrīz nebija, tāpēc Pjotrs bija ļoti pieprasīts, jo ballītēs jaunatne pulcējās katras brīvdienas. 5 gadus – no 1945. līdz 1950. gadam Pjotrs dienēja armijā. Protams, savas iemīļotās harmonikas paņēma līdzi.

,,Kad bija brīvs brītiņš, kareivji man lūdza uzspēlēt,” stāsta Pjotrs. „ Karavīri dejoja viens ar otru, lai nezaudētu iemaņas un, atgriežoties mājās, viņiem nebija kauns uzlūgt dejot meitenes.”

Arī mūsu laikos nav tādas dienas, lai Pjotrs nepaņemtu rokās savu mūzikas instrumentu. Nevienas svinības viņa mājās neiztiek bez harmoniku spēlētāja izteiksmīgajām melodijām. Īpaša vieta citu mūzikas instrumentu vidū, kurus no bērnības prot spēlēt Pjotrs, pieder Pēterburgas harmonikām, kuras kļuva populāras Latgalē 19. gadsimta beigās - 20. gadsimta sākumā. Muzikants spēlē šīs harmonikas ļoti savdabīgi un autentiski.

Pjotrs Namavirs ir pastāvīgs festivāla „Spēlējiet, harmonikas!” dalībnieks, šis pasākums ik gadu pēc kārtas notiek Indrā, Svariņos, Asūnē un Robežniekos.

Disku ar Pjotra Namavira harmoniku melodijām izlaida Rīgas Tautas mūzikas biedrība ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Krāslavas novada domes atbalstu, vairāki eksemplāri ir uzdāvināti pašam izpildītājam - lai vectēva harmoniku ierakstus saglabā mazbērni un mazmazbērni. Šo Indras pagastam svarīgo mantojumu saņēma arī pagastu pārvaldes, bibliotēkas un skolas. 

Muzikanta novadnieki ar interesi klausījās viņa atmiņas, aplaudēja viņa mūzikai, bet pēc tam pasteidzās, lai tiktu pie autogrāfa.

Kad Pjotrs Namavirs, kas jau bija noguris no uzmanības, atstāja skatuvi un atgriezās zālē pie dzīvesbiedres Lidijas, ar kuru kopā nodzīvoti 62 gadi, viņš bija apmulsis un atzinās: „Nemaz negaidīju, ka tiks organizēts tik nopietns pasākums.”

Taču, kā teikts tautas parunā, īstu talantu kā īlenu maisā - nenoslēpsi.

Elvīra Škutāne, autores foto

 Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/indras-varda-diena.html

 


Jauna aptauja

Februāris - 2016
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
 

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde