sestdiena, 11. maijs, 2024Vārda diena: Karmena, Manfreds, Milda
crest1 crest2

Viss plūst un mainās!

Pievienots: 09.02.2016

6. februārī Krāslavas Valsts ģimnāzijā pulcējās šīs mācību iestādes absolventi, kuri savas skolas vārdu nes Latvijā un pasaulē ar mīlestību un lepnumu, pārliecību un pateicību, sirsnību un uzticību. Pasākums tradicionāli sākās ar kora uzstāšanos, kas izpildīja divas dziesmas – „Lilioma dziesma” un „Tikai tā”.

Klātesošos absolventus un viesus uzrunāja ģimnāzijas direktors Jānis Tukāns, kurš akcentēja, ka atgriešanās savā skolā vienmēr ir patīkams brīdis: „Ir skaidrs, ka mūsu skolas absolventi cēluši attīstītu sociālismu, gatavojušies „iekāpt” komunismā, nākamā paaudze jau atklāti varēja parunāt par brīvību Atmodas laikos, un jaunākie absolventi jau piedzimuši brīvā Latvijā! Lai arī cik jūs būtu dažādi, ir viena lieta, kas vieno – visi esat mācījušies Krāslavas Valsts ģimnāzijā, Krāslavas 1. vidusskolā un lielākā daļa tieši šajā ēkā. Protams, ir starp jums arī tie laimīgie, kam paveicās mācīties grāfu Plāteru pilī!”

Absolventu tikšanās vakars vienmēr ir patīkams ar iespēju atcerēties savas dzīves labākos gadus, jo tas, kas bijis skolā, vairs nebūs nekad. Skolas solā cilvēks praktiski atbild pat par sevi, gūst zināšanas un piedalās aktivitātēs. Katrs skolā atrod gan tās labākās nodarbes, par kurām skolotāji liela, gan tādas, par kurām kādreiz sarāj, toties pēc gadiem tās visas ir atmiņā un ir, ko pārspriest.

Skolēnu skaitliskā ziņā Krāslavas Valsts ģimnāzija šodien sarūk kā daudzas citas, un šobrīd tajā mācās aptuveni 170 bērni. Kāds atnāk, kāds - aiziet, kā jau tas dzīvē ir – viss plūst un mainās. Novadā dzirdam par mazo skolu slēgšanu, un šis process ir neapstādināms, jo cilvēku mazāk, skolēnu mazāk un skolās iet vienkārši vairs nav kam, taču direktors pauda cerību, ka Krāslavas Valsts ģimnāzija līdz tam nenonāks - lielākā vai mazākā skaitā skola pastāvēs! Skolēni ir piedalījušies dažādos konkursos un olimpiādēs, bet šis nebija tas brīdis, lai runātu par godalgām. Ģimnāzijā ir arī aktīvi pašdarbnieki, kas dzied, dejo, spēlē teātri, debatē, sporto. Absolventiem arī tika parādīta filma ar skolas dzīves ainiņām „No februāra līdz februārim”.

Tālāk pasākuma vadīšanu pārņēma 12. klases skolēni Ieva un Aivars, kuri informēja, ka kopš skolas pirmā izlaiduma, kurš notika 1926. gadā, līdz 2015. gadam ir notikuši 88 izlaidumi, un absolventu skaits ir – 3411.

Šogad savu pirmo – 5 gadu jubileju atzīmē 2011. gada absolventi, un kopā ar viņiem, protams, arī Velta Bērtiņa, Ļubova Makareviča, Ināra Krikova un Ilga Stikute. Šo klases audzinātāju sveicienu saviem bijušajiem skolēniem var vienlīdz attiecināt arī uz jebkuru citu skolas beidzēju: „ Ar tauriņu vieglumu šodien skrien domas, un lūpās plaukst vaļā pats gaišākais prieks... Un tad saproti, ka lielai laimei reizēm vajag tik maz – vien iet pa dzīvi un satikties. Satikties īsā mirklī, stundā vēlā un likt smaidīt arī citiem. Savas dzīves esamība nu jau ir apjausta, domās krustām šķērsām ir jau klaiņots pagātnē un nākotnē, tikai mazliet vēl gribas ar laika veci aprunāties par zvaigznēm, apskaut savu eņģeli un pateikt tam – paldies. Un atkal steigties un pazust ikdienas straujajā skrējienā… Jo laiks jau pieder vien pavisam maziem bērniem un ļoti veciem cilvēkiem. Viss pārējais ir – dzīve. Un tur gan gadās visādi. Novēlam piecgadniekiem, mūsu visjaunākajiem, nenobīties un vienmēr atcerēties dzīves patiesību – ja jums kāds „rok bedri” - neuztraucieties – pabeigs, ierīkosiet baseinu atpūtai, ja kāds „skalo smadzenes” - sakiet paldies, būs gaiša galva, ja jūs kāds aiz muguras aprunā – lepojieties - jūs esat uzmanības centrā un esat viņam priekšā!”

Katra jubilejas gada absolventi tika aicināti zāles priekšā, lai dalītos atmiņās un pateiktos saviem mīļajiem skolotājiem. Diemžēl daža jubilejas gadskārta nebija pārstāvēta... Toties atnākušie nekautrējās nākt zāles priekšā, kaut lielākā, kaut mazākā pulkā. Vienam sakāmais bija garāks, citam – īsāks, bet katrs vārds apliecināja, ka skola viņiem kļuvusi par otrām mājām – tikpat īpaša, draudzīga, mierīga un pievilcīga vieta, kurp gribas atgriezties.

Tagadējie ģimnāzisti bija sarūpējuši izklaides programmu, tostarp: dejas, skolas teātra pulciņa „Vārna” dalībnieku izrāde trīs daļās „Skolas dzīves ainas”, spēlēja un dziedāja ansamblis „Bez nosaukuma”, uzstājās ansamblis „Krāslaviņa”, muzikālu sveicienu sagādāja saksofonistu kvartets.

Vārds tika dots absolventiem Jānim Drēģerim un Gunāram Cauņam, kuri prezentēja savu albumu un izpildīja vienu dziesmu no tā.

Pasākuma saviesīgā daļa bija kopā ar skolotājiem, bet zālē dejas spēlēja muzikants no Preiļiem - Romualds.

Juris Roga, autora foto


Jauna aptauja

Februāris - 2016
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
 

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde