sestdiena, 11. maijs, 2024Vārda diena: Karmena, Manfreds, Milda
crest1 crest2

Par sociālajām dejām

Pievienots: 15.02.2016

Gatavojot 2015. gada pārskatu, secinājām, ka aizvadītais gads bija labvēlīgs un ražens mūsu biedrībai – ĢIMENES ATBALSTA CENTRS „ATVĒRTĪBA” (ĢAC „Atvērtība”). Aktīvi pastrādājot iepriekšēja gadā, vasarā, rudenī un ziemā realizējām veselus piecus projektus. Kaut tie nebija mego projekti, katrs no tiem prasīja  daudz darba, milzīgu brīvprātīgo ieguldījumu un, protams, arī gandarījumu.

Par padarīto mēs esam ļoti pateicīgi gan projektu atbalstītājiem - Krāslavas novada domei, Sabiedrības integrācijas fondam, „Charity” fondam, ASV vēstniecībai, Dienvidlatgales NVO atbalsta centram, gan sadarbības partneriem – latviešu biedrībai, pensionāru biedrībai, baltkrievu, poļu biedrībai, krievu ansamblim „Ivuška”,  Dagdas un Aglonas novada biedrībām – invalīdu brālībai „NEMA”, Grāveru pagasta „LiDejas” kolektīvam, Grāveru pensionāru biedrībai, „Krāslavas rajona partnerībai„, Māmiņu klubam un citām organizācijām un fiziskām personām, kas bija gatavi aktīvai darbībai un arī sniedza atbalstu mūsu biedrībai.  

Atskatoties uz padarīto, gandarījums ir par vairākiem projektiem, tomēr šobrīd gribas pastāstīt par projektu „Sociālās dejas kā starpkultūru dialoga, radošas izaugsmes un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas Latgalē”, kas veltīts sociālajām dejām un to popularizēšanai mūsu novadā, jo par to realizēšanu informācijas pagaidām nebija tik daudz. Projektu atbalstīja Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs un Kultūras ministrija.

Sociālās dejas (social dancing – no angļu val.) ir tās, kurām var ļauties ikviens cilvēks un jebkurā vecumā. Tās ir kulturāla un sociāla dzīves daļa, kas iekļauj vairākas paaudzes, kuras ietver cilvēkus ar visdažādākajiem dejotprasmes līmeņiem, dažādiem viedokļiem, uzskatiem, spējām, dažādu kultūras izpratni. Tā kombinējas ar citiem dzīves aspektiem – dziedāšanu, muzicēšanu, maltītes ieturēšanu, viesošanos, svētku svinēšanu. Šo deju galvenā būtība ir process, kas dod gandarījumu visiem tajā iesaistītajiem un ir ļoti skaists atpūtas veids.

Rakstot projektu, vadījāmies pēc domas, ka Krāslavas un citos novados Latgalē ir daudz cilvēku, kuri objektīvu iemeslu dēļ – bieži vien sociālekonomisko un piedāvājuma trūkuma dēļ, nespēj kvalitatīvi aizpildīt savu brīvo laiku, attīstīt radošo potenciālu, pozitīvi komunicēt, uzturēt pilnvērtīgu un kustīgu dzīvesveidu. Bijām pārliecināti par to, ka, popularizējot sociālās dejas, tiks piedāvāta vēl viena iespēja daudziem cilvēkiem sadraudzībai, sadarbībai un sevis attīstībai. Tādēļ ciešā sadarbībā ar deju skolotāju – Lidiju Trušeli, invalīdu brālību „NEMA” un deju kolektīvu no Grāveru pagasta „LiDejas” uzsākām projekta realizēšanu.

Kaut projekta ideja ir inovatīva, jau no pirmajām projekta aktivitātēm arī mēs pārliecinājāmies, ka sociālajās dejās slēpjas patiešām liela vērtība un jēga.  Sagatavojot telpu nodarbībām un uzsākot vienu no sociālo deju virzieniem - pāru deju pamatu apgūšanu Krāslavā (sadarbības partneriem šajā ziņā jau bija zināma pieredze un sasniegumi), neaizmirstamus brīžus visiem projekta dalībniekiem sniedza gan deju nodarbības, gan kopīgā būšana nodarbību laikā un svētku reizēs, gan īpašus iespaidus un pārdzīvojumus sniedza sadraudzības pasākumi. Par tiem mums noteikti gribas stāstīt arī citiem.

Pirmais sadraudzības un iepazīšanās pasākums bija Dagdā, par ko gribam sirsnīgi pateikties – invalīdu brālības „NEMA” vadītājai - Mārītei, deju skolotājai Aijai un brālības aktīviem dalībniekiem. Pasākums norietēja Ziemassvētku noskaņojumā - ar svecītēm, eņģelīšiem, mīļiem, siltiem vārdiem. Daudziem no mums bija atklājums tas, ka daudzi pasaules ceļi tik brīnumainā veidā var krustoties, un tas var būt Dagdā vai arī kādā citā vietā pasaulē. Turklāt tas var būt mums negaidīts pārsteigums, kuru kāds prasmīgi izveidoja neatkarīgi no mums. Dagdā izveidojās pārliecība, ka pēc skaistiem vizuāliem iespaidiem, iespējams, varētu braukt uz Itāliju, Horvātiju vai citu pasaules valsti, bet pēc sirds siltuma, mīlestības, miera, iedvesmas un brīnišķīga piemēra – kā var dzīvot pilnvērtīgu piepildītu dzīvi un cīnīties ar dzīves likstām, noteikti jābrauc uz Dagdu - uz brālību „NEMA”.

Otrais sadraudzības pasākums bija organizēts ar Grāveru brīnišķīgajām meitenēm - Ivitu, Margaritu un citām Grāveru pagasta aktīvistiem pēc Jaunā gada. Tajā piedalījās arī Grāveru pensionāru biedrība. Katram kolektīvam, biedrībai vai deju grupai bija ko parādīt, ko novēlēt un ko darīt. Pasākumā valdīja ķekatu un Jaunā gada noskaņojums, maskas, Sala tētis, viņš bija nevis ar Sniegbaltīti kā parasti, bet ar jauku Pērtiķīti, sniedza dalībniekiem skaistus novēlējumus un jautrus priekšnesumus. Viens no brīnišķīgiem mirkļiem Grāveros bija tas, ka dzīvas mūzikas pavadījumā dejoja dažādā vecumā cilvēki un prieks bija skatīties, ka vecākie dalībnieki cenšas dejot līdzi jauniem, un jaunus tas nemulsināja, bet deva pilnības sajūtu.Vēlāk dalībniekiem nemaz negribējās braukt uz mājām... Grāveros izveidojās pārliecība, ka nav svarīgi, cik civilizētā vietā tu atrodies, svarīgi, kādi tur ir cilvēki, cik viņi ir aktīvi, uzņēmīgi, dzīvespriecīgi, jo, kā zināms visiem, šobrīd dzīvot laukos nav viegli, tomēr to jauko atmosfēru, dzīvīgumu, prieku spēja uzburt grāverieši ... Paldies Jums par to!                

Nākamās projekta aktivitātes tiek plānotas februāra beigās. Projekta dalībniekiem un citiem interesentiem tiks organizēts pasākums - Dejas diena Krāslavā. Tās ietvaros meistarklasi sniegs profesionāls un pieredzējis west coast swing deju pasniedzējs Renārs Sirotins ar partneri, varēs iepazīties ar iespējām, ko cilvēkiem dod kustību un deju terapija, nodarbību vadīs sertificēta kustību un deju terapeite Solvita Zemīte. Būs organizēta arī atsevišķa nodarbība cilvēkiem ar invaliditāti. Abi pasniedzēji mēros pie mums tālo ceļu no Rīgas. Protams, neizpaliks arī citi prieki - kopīga tējas dzeršana, dejas, sarunas un pieredzes apmaiņa. Uz tikšanos Krāslavā!

Raisa Vagale, biedrības ĢAC „Atvērtība” un projekta vadītāja 



Jauna aptauja

Februāris - 2016
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
 

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde