svētdiena, 12. maijs, 2024Vārda diena: Ina, Ināra, Inārs, Valija
crest1 crest2

Latgales kulinārais mantojums tika pārstāvēts starptautiskajā līmenī - Turcijā

Pievienots: 25.02.2016

Ēdiens un tā baudīšana ir viens no svarīgākajiem elementiem ceļojuma laikā. Vietējo tradicionālo ēdienu pieprasījums ir palielinājies, kā arī izpratne par vietējo ēdienu nozīmi tūrisma produktu veidošanā. Biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs”, kas aktīvi strādā Eiropas kulinārā mantojuma tīklā www.culinary-heritage.com, attīsta gastronomisku tūrismu Latgalē, piedāvā tradicionālo ēdienu degustācijas, autentisko ēdienu meistarklases, mājražotāju tirdziņus un daudz ko citu, kas ir saistīts ar pašmāju un ekoloģiskajiem ēdieniem.

Pērnā gada decembrī Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN (European Destinations of Excellence) konkursa „Tūrisms un vietējā gastronomija” nacionālajā līmenī biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs” tika atzīta par uzvarētāju. Briselē tika apbalvoti 20 uzvarētāji no dažādām ES valstīm, tostarp Latgales reģions no Latvijas.  

Ēdiens ir labākais sarunvedējs, pie galda vienmēr rit raitas sarunas. Briselē EDEN pasākuma ietvaros biedrības pārstāvji nodibināja starptautiskus kontaktus un sadarbību ar dažādām valstīm, kuras apvieno tēma - gastronomiskais tūrisms.  Turcijas pilsēta Gaziantepa, kas ir slavena ar saviem tradicionālajiem ēdieniem un izkoptām senām ēdiena pagatavošanas tradīcijām, arī tika apbalvota kā izcilākais tūrisma galamērķis gastronomijā. Gaziantepas pilsētas pašvaldības izpilddirektors ļoti ieinteresējās iestāties Eiropas kulinārā mantojuma tīklā, un šobrīd noris šīs pilsētas kā biedra iestāšanās tīklā. Šī gada sākumā biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs” saņēma ielūgumu uz Stambulu, kur Gaziantepas pilsēta tika apbalvota kā Turcijas gastronomijas pilsēta UNESCO nominācijā „Radošās pilsētas (Creative cities)”. Pasākums norisinājās š.g. 21. februārī, tā ietvaros 100 ārvalstu viesi - ASV, Brazīlijas, Ķīnas, Montenegro u.c. - apsprieda gastronomiskā tūrisma galvenās vīzijas, mērķus un sasniegumus. Pasākumā piedalījās arī Gaziantepas pilsētas mēra kundze Fatma Sahina.

Vakara apbalvošanas ceremonijā 1000 viesus no dažādām valstīm ar savu klātbūtni pagodināja Turcijas valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans, kas vairākkārt uzsvēra, ka gastronomiskais tūrisms ir ļoti svarīgs galamērķa popularizēšanai.

Ēdienam ir potenciāls būt par vienu no ilgtspējīga tūrisma attīstības stūrakmeņiem, sekmēt autentisku tūrisma produktu izveidi, stiprināt vietējo ekonomiku un veidot videi draudzīgu infrastruktūru. Gastronomiskais tūrisms ir viens no labākajiem piemēriem. Ir pietiekoši liela sabiedrības daļa, kas pērk tikai vietējos produktus, kuri ražoti reģionā. Tas notiek, lai atbalstītu vietējos ražotājus un pasargātu apkārtējo vidi, izvairoties pirkt pārtikas produktus, kuri importēti no tālienes. Mums ir prieks un lepnums, ka esam daļa no tiem!

Visas izmaksas, kas tika saistītas ar biedrības dalību šajā pasākumā, sedza Gaziantepas pilsētas pašvaldība.

Lai visiem labi garšo!

Juta Bubina, biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs” valdes locekle
www.kulinaraismantojums.lv

 

 



Jauna aptauja

Februāris - 2016
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
 

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde