sestdiena, 11. maijs, 2024Vārda diena: Karmena, Manfreds, Milda
crest1 crest2

Tautas mūzika ir tautas valoda

Pievienots: 24.02.2016

„Tautas mūzika ir tautas valoda, Tā ir dzīvesziņa, kuru katra paaudze nodod nākošajai.”  Šie Kārļa Skalbes vārdi ir 2016. gada Vokālās mūzikas konkursa „Balsis” moto.  Šogad valsts līmeņa konkursam aprit 10 gadi. Bērnu un jauniešu interese par vokālo mākslu un akustiskā muzicēšana, kā arī pedagogu darbs un atsaucība vēl aizvien nodrošina konkursa „Balsis” tradīcijas arī mūsu novadā. Kopā novada piecās vispārizglītojošās skolās šogad darbojas 13 vokālie ansambļi. Konkursā skanēja četri no tiem. Valsts izglītības satura centra rīkotā konkursa 1.kārta Krāslavas novadā ir notikusi, tradīcija nepazūd, mainās kolektīvu dalībnieki, attieksme un spējas. 

Dalība šajā konkursā stiprina bērnu un jauniešu nacionālo identitāti un popularizē Dziesmu un deju svētku tradīciju, padziļinot viņu zināšanas par latviešu/latgaliešu tautas dziesmu un oriģināldziesmām.

Piedaloties konkursā, audzēkņi kopj un attīsta muzicēšanas prasmes un mazo mūzikas kolektīvu muzicēšanas tradīcijas. Daudziem tā ir iespējas uzstāties un pilnveidot skatuvisko pieredzi ārpus ierastajām skolas telpām. Arī žūrija izvērtē gan muzicēšanas prasmes, gan dalībnieku radošās spējas, emocionālo un intelektuālo attīstību.

Žūrijā šogad bija Silvija Stivriņa, mūzikas skolotāja, vokālo un folkloras ansambļu vadītāja, Antoņina Tuče, mūzikas skolotāja, vokālo un folkloras ansambļu vadītāja un Andris Bižāns, kordiriģents, vokālo ansambļu vadītājs.

Vokālo ansambļu B grupas jaunākajā grupā Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 4. klašu vokālais ansamblis „Cielaviņa” (sk. Nadezhda Tadello) saņēma II pakāpes diplomu (35,30 punktu), žūrija atzīmēja bērnu skaistās balstiņas un pasniedza arī diplomu nominācijā “Izaugsmes iespējas”. Tieši tādu pašu nomināciju žūrija piešķīra arī ansambļu vidējā grupā Indras pamatskolas 5.-9. klašu vokālajam ansamblim „Liesmiņas”, kurš saņēma III pakāpes diplomu (30,20 punktu) sk. Rutas Andrukovičas vadībā. Ar skaistām, nostādītām balsīm žūriju uzrunāja Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 9. klašu ansamblis „VELAIV” (sk. Rita Andrejeva) iegūstot II pakāpi (37,86 punkti) un kolektīvs saņēma diplomu nominācijā “Vizuālais tēls”. Skolotājas Olgas Greckas vadītais Krāslavas Valsts ģimnāzijas 10. klašu meiteņu vokālais ansamblis “Krāslaviņa” ieguva I pakāpes diplomu (41,16 punktu) un diplomu nominācijā “Vokālā kultūra”.

 Otro gadu konkursa A grupā piedalās arī Krāslavas Mūzikas skolas vokālais ansamblis "Krāslaviņa” (sk. Olga Grecka). Šogad, startējot vidējā grupā, kolektīvs ieguva I pakāpes diplomu (40,30 punktu) un diplomu nominācijā “Skanīgākā tautasdziesma”. Abi sk. Olgas Greckas vadītie ansambļi izvirzīti dalībai 2. kārtas konkursam “Balsis 2016”, kas notiks šī gada 9. martā Līvānos.

Visus dalībniekus žūrija uzslavēja par tautas dziesmu dziedāšanu gan latviešu, gan latgaliešu valodā (turpmāk piestrādājot pie vārdu izrunas), novēlēja būt drošākiem (īpaši zēniem), atraktīvākiem, azartiskākiem tur, kur to prasa dziesmas saturs. Kopvērtējumā – skanēja jauki!

Lai tikpat skanīgs ir katrs nākamais muzikālais pasākums un konkurss mūsu novada dziedātājiem!

Sanita Kumpiņa,
Krāslavas BJC metodiķe



Jauna aptauja

Februāris - 2016
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
 

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde