svētdiena, 12. maijs, 2024Vārda diena: Ina, Ināra, Inārs, Valija
crest1 crest2

Tehniskās jaunrades iespējas Krāslavas bērnu un jauniešu centrā

Pievienots: 11.02.2016

Mācību gads rit savu gaitu, otrais semestris tuvojas kulminācijai, Bērnu un jauniešu centra audzēkņi gatavojas parādīt savu veikumu gan vecākiem, gan konkursos novada un valsts līmenī!

Šobrīd gribu parunāt par zēniem, jo interešu izglītībā zēni ir iesaistīti mazāk (zemā ieinteresētība, piemērotu programmu nepietiekamība). Vislabāk zēniem piemērotas tehniskās jaunrades programmas. Bērnu un jauniešu centrā tādas ir trīs. Cik aktīvi pilsētas zēni un jaunieši tās izmanto?

Interešu izglītība pēc būtības ir praktiski orientēta darbošanās. To īsteno speciālisti, sava amata meistari, piemēram, profesionāli mākslinieki, dejotāji, motosportisti utt. Tas nodrošina interešu izglītības programmu daudzpusību, pievilcību, unikalitāti un rezultativitāti. Diemžēl robotikas pulciņu, kas ir ļoti mūsdienīgs un pieprasīts, mēs piedāvāt nevaram, jo ir ierobežotas mūsu materiālās iespējas, nav arī speciālista ar augstāko pedagoģisko izglītību.

Nu jau astoto gadu BJC darbojas automoto pulciņš „Rullē!”, ko vada bijušais Latvijas autokrosa sacensību dalībnieks Guntars Jeminejs. 6.-12. klases pusaudži un jaunieši no pilsētas skolām apgūst prasmes automašīnu remontā un apkopē, sagatavo esošās mašīnas dalībai auto sacensībās. Darbojas divas grupas (26 audzēkņi), jau otro gadu viena grupa nokomplektēta no tehnikuma audzēkņiem. Katru gadu pilsētas svētkos „Krāslavas kausa” ietvaros varam baudīt mūsu audzēkņu darba rezultātus. 2015. gada vasaras autokrosā piedalījās 14 pulciņa audzēkņi. Rezultāti: Artūrs Purpišs - I vieta (apmeklē pulciņu 4 gadus), Vitālijs Poļakovs - II vieta (3 gadu pieredze), III vietu izcīnīja Ludzas BJC audzēkņi. Mūsu audzēkņi arī šogad piedalījās Latgales kausā: I posmā Ludzā: Artūrs Purpišs un Edvīns Purpišs – II vieta, Ingars Lipšāns, Ilmārs Jurāns – III vieta. Latgales kausa IV posmā Krāslavā - Ilmārs Jurāns (darbojas pulciņā no paša sākuma) - I vieta. Protams, mūsu sasniegumi atkarīgi ne tikai no pulciņa skolotāja profesionalitātes, bet arī no paša audzēkņa čakluma. Te bez novada domes un vecāku atbalsta neiztikt, tāpēc paldies viņiem. Ir arī problēmas – mēs nevaram visi izvietoties un kvalitatīvi strādāt esošajās telpās, astoņu gadu laikā mums palielinājies audzēkņu, automašīnu un instrumentu skaits, ir nepieciešamas lielākas telpas.

Šajā mācību gadā mēs atvērām jaunu pulciņu sākumskolas vecuma zēniem „Jaunāko klašu tehniskā modelēšana”, kur zēni, skolotāja Dmitrija Duškina vadībā apgūst prasmes vienkāršu dažāda profila modeļu konstruēšanā un izgatavošanā. Paldies Krāslavas Valsts ģimnāzijai par darbmācības kabinetu! Interese ar janvāri ir augusi, bet vairāk bērnu šobrīd uzņemt nevaram (uzņemšana pulciņā notiek septembra sākumā, par ko mēs paziņojam gan skolām (informācijas stendos), gan Krāslavas novada mājaslapā). Četru mēnešu laikā 15 audzēkņi apguva pirmos soļus: prasmes atrast vajadzīgu materiālu, precīzi uzzīmēt plaknē, izgriezt un dekorēt ar iededzināšanas aparātu. Zēni mācās izvēlēties darba uzdevumu, to īstenot, izmantojot esošos darbarīkus, izdarīt secinājumus.

Jau daudzus gadus pie mums strādā fotopulciņš „Kadrs”, kur audzēkņi apgūst fotografēšanas procesu, fotogrāfiju izgatavošanas tehnoloģijas pamatus radošā fotomākslinieka Anatola Kauškaļa vadībā. Diemžēl šeit tikai trešdaļa pulciņa audzēkņu ir zēni. Bet ir talantīgi zēni, kuru darbi piedalās valsts izstādēs, piemēram, Jevģēnijs Antipovs un Elvis Pašķevičs – „Lidice 2015” ieguva I vietu Latvijā un šogad piedalījās fotoizstādē „Lidice - 2016”.

Krāslavas BJC savās aktivitātēs iesaista visu novada skolu audzēkņus, piemēram, līdz 3. aprīlim gaidām fotogrāfijas fotokonkursam „Skola? Izglītība”, jaunākajiem skolēniem atklājot tēmas: Mans ceļš uz skolu. Kas ir manā skolas somā? Ko mēs mācāmies skolā? Mans mīļākais mācību priekšmets. Cilvēki skolā – klasesbiedri, skolotāji, pavāri, sargi u.c. Ārpusstundu aktivitātes skolā – starpbrīdis, pasākumi, ekskursijas, tradīcijas, interešu izglītības pulciņi skolās u.c. Kā izskatītos ideāla skola? Vecāko klašu skolēniem: Skola pagātnē un šodien (kā cilvēki ieguva izglītību agrāk?). Es – nākamais students, zinātnieks. Izglītības nozīme manā dzīvē.

Brīvais laiks tikai tad uzskatāms par lietderīgi pavadītu, ja tajā iekļaujas patīkamas un interesantas nodarbes, kas vispusīgi attīsta personību. Tam jāietver sevī gan garīga, gan sociāla, gan fiziska darbība. Tādēļ bērniem un jauniešiem tik nozīmīgi ir iemācīties brīvo laiku pavadīt lietderīgi!

Izvēles brīvība vispirms jānodrošina ģimenē, uzklausot visu (arī bērnu) domas par to, kā pavadīt brīvo laiku, rosinot apmeklēt interešu izglītības nodarbības, cenšoties panākt, lai izvēle būtu par labu šiem brīvā laika pavadīšanas veidiem, nevis bezgala ilgai sēdēšanai pie televizora, datora vai bezmērķīgai laika pavadīšanai pilsētā uz ielas.

Bērnos jārada interese! Mēs, Krāslavas bērnu un jauniešu centrs, to darām, jo mūsu moto vēl aizvien ir „Nāc, rodi un radi!”

Nekļūdīšos, ja apgalvošu, ka tad, kad bērns un jaunietis jau apmeklē kādu interešu izglītības nodarbību, vecākiem un pedagogiem jāinteresējas par viņa panākumiem. Viņam jājūt, ka vecāki un citi cilvēki interesējas par viņu un viņa aizraušanos, ka tā ir vērtīga arī kādam citam, jo tas ceļ pašapziņu un nostiprina motivāciju.

 Rita Vekšina, Krāslavas bērnu un jauniešu centra direktore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Jauna aptauja

Februāris - 2016
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
 

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde